over Bazanta

200524 - Bazanta (transparant) zwart II.

Bazanta

 

Bazanta komt uit het Esperanto en betekent ‘gronding’. ‘Basis’.

 

Het is een plek voor herstel en het vinden van balans. Samen onderzoeken we wat de oorzaak is waardoor je vastloopt en welke ondersteuning je nodig hebt.

De werkwijze verschilt per persoon en per sessie. Uitgangspunt vormt het hier en nu, waarbij we oog hebben voor mentale en fysieke aspecten.

 

Om blijvende verandering te realiseren, is het verkrijgen van inzicht in je (grond)patroon van belang. De meeste (chronische/wederkerende) klachten die je ervaart, komen daar namelijk vandaan. Dit komt o.a. tot uiting in je houding en manier van bewegen. Maar hoor je bijvoorbeeld ook terug in je stemgeluid en ervaar je via emoties.

Op basis van gesprek en haptonomische oefenvormen kunnen we dit soort elementen helder en concreet maken. Al doende krijg je meer duidelijkheid over waar je staat, naar toe wilt en hoe je daar kunt komen.

 

De massagetherapie is op zijn beurt helpend omdat het letterlijk ruimte creëert. Het maakt voelbaar hoe het met je gaat en helpt bij het doorbreken van blokkades. Bewegingsvrijheid en verandering ontstaan.

 

Al met al dragen de sessies van Bazanta bij aan toename van stabiliteit, souplesse, energie en een gevoel van vrijheid.

 
210816 - WIL_0389 - HK.jpg

 

Manon Houtman

 

Mijn intentie met Bazanta is om mensen die vastlopen te helpen. Dit kan preventief zijn, een hersteltraject of het leren omgaan met een situatie.

 

Persoonlijk heb ik een lange zoektocht gehad rondom mijn eigen gezondheid. Achteraf blijkt dit een belangrijke leerschool te zijn geweest. Het heeft me meer inzicht gegeven in de (para)medische zorg en het belang van samenwerking en doorverwijzing. Tegelijk kenmerkt het de manier waarop ik werk. Hierbij kijk ik naar het totaalplaatje van gedachten, gevoelens en gedrag. Qua aanbod biedt de haptonomie de mogelijkheid om op basis van gesprek en oefenvormen inzicht te krijgen in waar je staat. Vanuit die bewustwording wordt verandering mogelijk.

Maar… Je kunt nog zo graag anders willen en begrijpen waar het knelt. Als je lichaam op slot zit, wordt het een moeilijke weg. De massagetherapie biedt in dat opzicht uitkomst. Hierbij krijgen we antwoord op de vraag ‘Hoe zit je letterlijk in je vel?’ Aangepast aan je wens, hulpvraag en het tempo van je lichaam, creëren we ruimte / zachtheid zodat draagkracht voor verandering ontstaat.

Een andere belangrijke pijler vind ik het herleiden van de oorzaak. Daar waar je pijn / hinder ervaart, is het vertrekpunt. De oorzaak kan ergens anders liggen. Zolang alleen de gevolgen worden aangepakt, kan de klacht afnemen maar zal niet verdwijnen. Om die reden zal ik altijd breder kijken dan alleen het specifieke pijnpunt.

Specialisaties: 

*Terugkomende blessures / pijnklachten

*Onverklaarde chronische klachten

*Sport / topsport / ex-topsport

*Zwangerschapsmassage

Persoonlijke achtergrond:

Inmiddels ben ik 30 jaar. Als ik niet aan het werk ben, vind je me vooral buiten. Meestal wandelend of speurend met mijn teckel Guus of anders tijdens een les bootcamp.

Als kind groeide ik op in Son. Hoewel… Het grootste deel van de tijd was ik in het zwembad te vinden. Voor ik het in de gaten had, bevond ik me binnen de wereld van topsport. Een kleine 10 jaar als zwemster op nationaal niveau, gevolgd door zo’n 7 jaar als trainer/coach bij de KNZB en diverse toonaangevende verenigingen. In die tijd begeleidde ik zowel beginnende zwemmers als topsporters en eigenlijk alle niveaus daartussen. Van jong tot oud. In teamverband en individueel.

Achteraf gezien was de sport een belangrijke tegenhanger voor al het denkwerk op school. Op beide plekken vroeg ik het maximale van mezelf. Uiteindelijk voltooide ik, naast het zwemmen, het vwo met dubbel profiel. Kracht en doorzettingsvermogen waren mijn voornaamste talent, blessures de keerzijde.

Met vallen en opstaan leerde ik in de jaren daarna de signalen van mijn lichaam verstaan en kwam beter in mijn vel te zitten. Een paar mooie solo-reizen door Portugal, Indonesië en Israël verruimden mijn horizon, brachten plezier en wijze levenslessen.

Praktisch:

Wil je meer weten over mijn scholing, ervaring en werkzaamheden kijk dan op LinkedIn.

Heb je een vraag of zoek je ondersteuning, neem contact op. Van maandag t/m vrijdag kun je terecht (op afspraak).