top of page

Reflex integratie

Reflex integratie is betekenisvol als er sprake is van stress, trauma, (onbegrepen) klachten en/of onbegrepen gedrag. Maar ook als je bijvoorbeeld moeite hebt met bepaalde bewegingen. Of als er sociale en emotionele uitdagingen zijn.

Leeftijd speelt hierin geen rol. Vanaf 2 jaar, kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen biedt reflex integratie meerwaarde.

Een kleine greep concrete voorbeelden waar je aan kunt denken:

  • Je vindt het moeilijk om balans te houden (letterlijk of figuurlijk);

  • Je mist gronding / stabiliteit;

  • Je houdt veel spanning in je lichaam vast;

  • Je vindt het maar lastig om je te concentreren;

  • Pesten / gepest worden;

  • Grenzen zijn lastig (ten opzichte van jezelf en/of de ander);

  • Je hebt last van hooggevoeligheid / overgevoeligheid;

  • Regelmatig heb je last van buikpijn;

  • Zindelijkheid is een uitdaging;

  • Schrijven vind je lastig;

Maar denk bijvoorbeeld ook aan diagnoses zoals dyslexie, ADHD, PTSS, neuropathie etc.

 

Klachten waarbij reflexintegratie waardevol is, zijn enorm uiteen lopend. Dit komt doordat we binnen de reflexintegratie samenwerken met het zenuwstelsel; het regel- en beveiligingscentrum van ons lichaam.

Vraagteken 2.jpg
Zenuwstelsel

Zenuwstelsel: regel- en beveiligingscentrum:

Alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen is informatie die wordt doorgegeven aan ons brein.

Op basis van de binnen gekomen informatie, bepaalt het brein of de situatie veilig is of onveilig.

Afhankelijk van de beoordeling van ons brein volgt actie:

  • Als er sprake is van veiligheid, zijn we ontspannen, nieuwsgierig en zitten lekker in ons vel. Er kan groei en ontwikkeling plaatsvinden. 

  • Als er sprake is van onveiligheid, dan gaan de alarmbellen af. Het brein vertelt dat er beschermd moet worden.  Op deze momenten is er geen ruimte voor groei en ontwikkeling. Eerst zal veiligheid terug moeten komen.

Reflexen

Reflexen:

 

Een reflex is een automatische reactie van het centrale zenuwstelsel op een specifieke prikkel. Het leidt tot groei en ontwikkeling, in een vaste volgorde en binnen een vaststaand tijdsbestek. Denk aan alle mijlpalen die we van kleins af aan doormaken. Eerste geluiden zullen leiden tot woordjes en woorden tot zinnen. En zo zullen de meeste kleintjes tijgeren, om daarna te kruipen, overeind te komen en uiteindelijk te leren lopen. Maar sommigen slaan in dit proces een stap over. Dit kan, vroeger of later in je leven, leiden tot problemen.

Als je bijvoorbeeld via een keizersnede bent geboren, mis je de spildraai. Hierdoor kan het later lastig zijn om je bekken goed te gebruiken. Dit kan impact hebben op je vermogen om te tijgeren; de controle over je blaas; het gebruik van je benen of wervelkolom.

 

Anderzijds kunnen op zowel jonge als latere leeftijd reflexen verstoord raken. Dit gebeurt in stressvolle situaties zoals ziekte, operaties, een onveilige omgeving of trauma (mentaal of fysiek). Het doel van de reflexen is bescherming bieden om te kunnen overleven.

MNRI

MNRI:

 

MNRI is de methode waarmee we werken als we het hebben over

reflexintegratie. 

Dit staat voor:

M:   

N:   

R:    

I: 

Dr. Masgutova heeft inzichtelijk gemaakt welke primaire reflexen er zijn, in welke volgorde en tijdsbestek zij zich ontwikkelen en voor welke uitdagingen je kunt komen te staan als dit anders loopt. Dankzij deze kennis is het ook mogelijk geworden om het lichaam te helpen en een reflex alsnog te integreren. Dit brengt rust, energie en balans terug in een lichaam.

 

Soms weten we dat het gevaar voorbij is, maar is het nog van belang dat je lichaam dit ook gaat ervaren. Dan kan pas werkelijk herstel plaatsvinden, energie, rust en soms ook vaardigheden terug komen.

(dr.) Masgutova

neurosensorimotorisch

reflex

integratie

Video: Wat is MNRI?   

(zet je geluid aan)

Ervaren

Reflex integratie ervaren?

Herken je één van de klachten of loop je vast zonder er de vinger op te kunnen leggen?

Neem contact op of maak een afspraak.

Op basis van je verhaal, klachten en door middel van testen kunnen we ontdekken of er sprake is van verstoorde reflexen.

Met behulp van aanraking en beweging gaan we samen aan de slag om herstel plaats te laten vinden.

bottom of page